زمان مطالعه: 13 دقیقه
به این مطلب امتیاز بدهید
بیشتر بدانید..
تست مانومتری چیست؟

درمان بیماری سلیاک

word-image-266-13-3.png

زمان مطالعه: 13 دقیقه

به این مطلب امتیاز بدهید
نکته:
خوانندگان گرانقدر توجه داشته باشید،مطالب ارائه شده در سایت این کلینیک صرفاً جهت آگاهی دانش پزشکی شما می باشد و نه خود درمانی. قبل از هر گونه اقدام درمانی توصیه میشود با پزشک فوق تخصص این زمینه مشورت نمائید.

برای آشنایی بیشتر و مشاوره در خصوص درد شکم، اختلال رشد، بیماری سلیاک ، رژیم فاقد گلوتن ،تغذیه بیماران سلیاک، تغذیه کودکان و شیرمادر به کلینیک فوق تخصصی کبد وگوارش کودکان دکتر حسینی تماس گرفته ، یا به   سایت کلینیک  https://drhosseyni.com مراجعه بفرمائید.

تلفن تماس 

9014878765

آدرس:

ساری/ مازندران: خیابان فرهنگ / مجتمع پزشکی شهریار ۳

ساری / مازندران : کلینیک فوق تخصصی طوبی

قائمشهر / مازندران : مرکز آموزش درمانی بیمارستان رازی

 

آنچه شما در این مطلب می‌خوانید

راه درمان بیماری سلیاک چگونه هست؟ 

درمان قطعی برای بیماری سلیاک وجود ندارد، اما در اغلب بیماران مبتلا به بیماری سلیاک، رعایت یک رژیم غذایی فاقد گلوتن در تمام طول زندگی منجر به کنترل علایم و تسریع روند بهبود روده و پیشگیری از عوارض بیماری سلیاک میشود.

تنها روش درمانی بیماری سلیاک ، پیروی و رعایت از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن است که با استفاده از رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن بیماری سلیاک کنترل شده و از عوارض ناشی از بیماری سلیاک پیشگیری میشود.

حتی مقادیر بسیار جزئی گلوتن (حتی یک مولکول) به اندازه مقادیر فراوان آن برای بیماران سلیاک مضر است .به همین دلیل در ابتدا و مهمتر از همه باید غلات حاوی گلوتن را از رژیم غذایی حذف کنیم.

امروزه چندین روش درمانی دیگر بیماری سلیاک در دست آزمایش می باشد اما تا کنون کارآمدی هیچ کدام در عمل به اثبات نرسیده است. احتمالاً با تحقیقات صورت گرفته در این زمینه، در آینده ای نزدیک شاهد پیشرفت های چشمگیری در درمان بیماری سلیاک خواهیم بود.

آیا همه بیماران سلیاکی به درمان رژیم فاقد گلوتن پاسخ میدهند؟ 

تقریبا یک چهارم افراد مبتلا به بیماری سلیاک علی رغم رعایت رژیم غذایی و پیروی از رژیم غذایی فاقد گلوتن ، علایم و عوارض بیماری در آنها کنترول نمیشود.

معمولاً این افراد مبتلا به بیماری سلیاک که به رژیم غذایی فاقد گلوتن پاسخ درمانی نمیدهند، ممکن است مبتلا به بیماری هایی مثل کولیت میکروسکوپی، سندرم روده تحریک پذیر، عدم تحمل لاکتوز و فروکتوز یا بیماری سلیاک مقاوم به درمان باشند.

عوارض بیماری سلیاک چیست؟

بیماری سلیاک درمان نشده می تواند منجر به عوارضی مثل سو تغذیه ( بصورت آنمی یا کم خونی ، کاهش وزن ،تاخیر رشد و قد کوتاه ، تاخیر بلوغ ،کمبود ویتامین D ، کلسیم و پوکی استخوان یا استئوپروز) و عوارض نازایی ، عدم تحمل لاکتوز ، اختلال رشد بصورت کوتاهی قد ، تاخیر بلوغ و بلوغ دیررس، کاهش وزن، اختلال دندانی مثل اختلال درمینای دندان، التهاب مفاصل و گاهی هم تشنج شود.


سوء تغذیه ناشی از عوارض بیماری سلیاک چگونه هست؟ 

در اثر آسیب به پرزهای روده کوچک و بروز آتروفی مخاط روده ناشی از بیماری سلیاک جذب مواد معدنی و مغذی موجود درغذا از روده مختل میشود.بنابراین در این حالت  احتمال ابتلا به سو تغذیه در فرد مبتلا به سلیاک افزایش پیدا خواهد کرد.

سوء تغذیه ناشی از عوارض بیماری سلیاک چگونه هست؟  سو تغذیه ناشی از بیماری سلیاک در نهایت می تواند منجر به کاهش رشد  وکوتاهی قد ،لاغری شدید ، از بین رفتن عضلات ناحیه باسن، تورم شکم شود.

نرمی استخوان یا استئومالاسی و پوکی استخوان یا استئوپروز ناشی از بیماری سلیاک چیست؟

در اثر آسیب به پرزهای روده کوچک و بروز آتروفی مخاط روده ناشی از بیماری سلیاک جذب کلسیم و ویتامین D مختل شده ومنجر به نرم شدن استخوان یا استئومالاسی در کودکان و پوکی استخوان یا استئوپروزدر بزرگسالان شود.


علائم عدم تحمل لاکتوز ناشی از عوارض بیماری سلیاک چیست؟

آسیب به پرزهای روده کوچک و بروز آتروفی مخاط روده ناشی از بیماری سلیاک میتواند جذب قند لاکتوز موجود در غذا مختل میشود این قند در لبنیات وجود دارد و فرد با خوردن لبنیات دچار علائمی مثل درد شکمی و اسهال، شود.. بعد از رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن ‌و بهبود بیماری سلیاک همراه با برطرف شدن آسیب مخاط روده بیمار مجدد قادربه مصرف محصولات لبنی حاوی لاکتوز خواهد بود. اما برخی از افراد مبتلا به بیماری سلیاک حتی بعد از بهبودی مخاط  روده نیز قادر به مصرف لاکتوز نمی باشند.


بروز کانسر یا سرطان در افراد مبتلا به بیماری سلیاک چیست؟

افرادی مبتلا به بیماری سلیاک در صورتیکه از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن پیروی نکرده و درمان نشوند ، به احتمال بیشتری نسبت به دیگر افراد جامعه در معرض ابتلا به لنفوم روده یا نوعی ازسرطان روده کوچک میباشند.

بنابراین رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن بعنوان درمان بیماری سلیاک قویا توصیه میشود.

آیابیماری سلیاک موجب نازایی میشود؟

در بیماران مبتلا به سلیاک در اثر آسیب به پرزهای روده کوچک و بروز آتروفی مخاط روده جذب ناقص کلسیم و ویتامین D مختل شده و این سوجذب ویتامین D وکلسیم موجب اختلال عملکرد تخمدان و بیضه شده و نهایتا میتواند سبب نازایی شود.

.

بیماری سلیاک چگونه درمان میشود؟

سلیاک نوعی بیماری گوارشی مزمن است که در افراد حساس به گلوتن بروز می‏کند.

گلوتن پرتئینی است که در غلاتی مثل گندم، جو، جوی دوسر و چاودار وجود دارد و با تأثیر بر پرزهای روده کوچک باعث کاهش جذب مواد غذایی و مواد معدنی شده و در نتیجه موجب بروز علائم مختلف در فرد میشود.

تنها روش درمان بیماری سلیاک رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن برای تمام عمر میباشد.

بهبودی علایم و عوارض این بیماری در بچه ها میتواند بمدت ۲-۳ سال به طول بکشد.
مبتلایان به سلیاک لازم است بدانند که با رعایت برنامه و رژیم غذایی فاقد گلوتن و حذف کامل غلات غیرمجاز به طور کامل بهبود می‏یابند وباید تا پایان عمر در پرهیز کامل از چنین غلات بوده و برنامه رژیم غذایی مناسب فاقد گلوتن خویش را رعایت نمایند.

بنابراین تنها روش درمانی بیماری سلیاک ، پیروی و رعایت از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن است که با استفاده از رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن بیماری سلیاک کنترل شده و از عوارض ناشی از بیماری سلیاک پیشگیری میشود.

حتی مقادیر بسیار جزئی گلوتن (حتی یک مولکول) به اندازه مقادیر فراوان آن برای بیماران سلیاک مضر است .به همین دلیل در ابتدا و مهمتر از همه باید غلات حاوی گلوتن را از رژیم غذایی حذف کنیم.

امروزه چندین روش درمانی دیگر بیماری سلیاک در دست آزمایش می باشد اما تا کنون کارآمدی هیچ کدام در عمل به اثبات نرسیده است. احتمالاً با تحقیقات صورت گرفته در این زمینه، در آینده ای نزدیک شاهد پیشرفت های چشمگیری در درمان بیماری سلیاک خواهیم بود.

مصرف چه غذا هایی در افرادمبتلا به بیماری سلیاک ممنوع هست؟

بیماری سلیاک مقاوم به درمان چیست؟ 

بیماران مبتلا به سلیاک بایستی بطور منظم تحت کنترول و نظارت پزشک معالج باشند تا در صورت عدم پاسخ به رژیم فاقد گلوتن، و ادامه علائم بیماری از  روش های درمانی دیگر جهت کنترول بیماری آن ها استفاده شود.

در افراد مبتلا به بیماری سلیاک درصورتیکه علی رغم رعایت دقیق رژیم غذایی فاقد گلوتن، بمدت شش ماه تا یک سال ، علائم و نشانه های بیماری همچنان  ادامه داشته باشد، در این حالت بیماری سلیاک مقاوم به درمان مطرح بوده و نیازمند ارزیابی های دقیق‌تر و اقدامات درمانی مناسب مثل استفاده از داروهایی کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن بصورت کوتاه مدت لازم باشد

مصرف چه غذا هایی در افرادمبتلا به بیماری سلیاک ممنوع هست؟

بیماران مبتلا به سلیاک ،قبل از خریدن هرنوع ماده غذایی ،بایستی برچسب آن ماده غذایی را مطالعه کرده تا از فاقد گلوتن بودن آن اطمینان حاصل کنند.

از ترکیبات

افرادمبتلا به بیماری سلیاک، علاوه بر گندم از مصرف مواد غذایی حاوی گلوتن مثل جو، بلغور، مالت، چاودار نیز بایستی خوداری کنن.
همچنین افرادمبتلا به بیماری سلیاک از مصرف گندم و انواع شکلهای محصولات حاوی گندم ، گندم سیاه و جو ، جو دو سر، جوانه گندم ،سبوس گندم، آرد گندم سبوس دار، آرد سمولینا ، نشاسته گندم و سبوس جو دوسر بایستی اجتناب شود.

بایستی توجه داشت که برخی غلات و نشاسته مثل برنج، ذرت، آرد فاقد گلوتن ( آرد برنج، سویا، ذرت، سیب زمینی و حبوبات ، همچنین نان تهیه شده از ذرت خالص فاقد گلوتن بوده و مصرف آن ها در بیماران سلیاک ممانعتی ندارد.

بلافاصله بعد از حذف گلوتن از رژیم غذایی، التهاب موجود در مخاط روده کوچک در طول چند هفته بتدریج بهبود خواهد یافت و بیمار معمولاً در طول چند روز احساس بهتری خواهد داشت.

در سنین پائین فرایند بهبودی التهاب در روده کوچک باسرعت بیشتری نسبت به بالغین رخ میدهد.

در صنعت از گلوتن به عنوان ماده ای که به مواد غذایی یک بافت نرم و ملایم میدهد استفاده میکنند مثلا در کره بادام زمینی، رب گوجه فرنگی، سوسیس و کالباس، خامه، ماست میوه ای و بستنی چنین کاربردی دارد بنابر این این مواد غذایی حاوی گلوتن میباشند واز مصرف آن بایستی اجتناب شود.

در تهیه غذای بدون گلوتن باید از ظروف جداگانه از سایر افراد استفاذه کرد که احتمال حضور حتی مقدار کمی گلوتن وجود نداشته باشد. چون در این بیمارانن مقدار کم گلوتن نیز میتواند واکنشهای آلرژیکی نا مطلوب ایجاد کند.
در طی درمان بیماری سلیاک با رژیم غذایی فاقد گلوتن ، در صورتیکه بیمار تصادفاً محصولات حاوی گلوتن مصرف کند، برخی از افراد ممکن است ،هیچگونه علایمی را تجربه نکنند اما برخی دیگر از افراد ممکن است دچار درد شکمی و اسهال شوند.

درمان بیماری سلیاک

چقدر طول میکشد تا بیماری سلیاک با رعایت رژیم غذایی بهبود پیدا کند؟

در کودکان مبتلا به سلیاک ، بدنبال رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن ، ۲تا۳ سال طول میکشد تا بهبودی علایم و عوارض بیماری سلیاک رخ دهد.و چندین ماه و حتی چندین سال طول میکشد تا بهبودی کامل پرز روده کوچک اتفاق بیوفتد.

پیگیری بیماری سلیاک چگونه هست؟

بیماران سلیاک تا زمانیکه علائم بالینی آنها بهبود پیدا نکرده بایستی هر ۳ تا ۶ ماه جهت کنترول به پزشک فوق تخصص گوارش مراجعه داشته باشند و بعد آن هر ۱ تا ۲ سال جهت معاینه و مشاوره تغذیه ایی به پزشک مراجعه کنند.

مصرف چه مواد غذایی در زمان رژیم غذایی فاقد گلوتن ، در بیماران سلیاک ممنوع هست؟

در بیماران سلیاک جهت پرهیز از مصرف گلوتن سعی شود به برچسب محصولات توجه شده و از مصرف غذاهای فرآوری شده استفاده نشود.

نان‌های حاوی گندم، جو و جودوسر، پاستا، ماکارونی، کیک، کوکی،  بسیاری از شیرینی‌ها، شکلات، سس سویا، چاشنی سالاد، الکل و آب گوشت (سوپ آبکی) همگی دارای گلوتن هستند.

بعض از مواد غذایی بسته بندی شده مثل آب جو، برخی انواع شیرینی و آب نبات ها، برخی انواع سس ها به خصوص سس سالاد و سس سویا، سوپ ها، برخی از انواع گوشت های فرآوری شده که دیگر نیازی به پخت مجدد ندارند و سرد مصرف می شوند مثل برخی انواع کالباس های گوشت.

در صنعت از گلوتن به عنوان ماده ای که به مواد غذایی یک بافت نرم و ملایم میدهد استفاده میکنند مثلا در کره بادام زمینی، رب گوجه فرنگی، سوسیس و کالباس، خامه، ماست میوه ای و بستنی چنین کاربردی دارد بنابر این این مواد غذایی حاوی گلوتن میباشند واز مصرف آن بایستی اجتناب شود.

بنا براین در تغذیه افراد مبتلا به سلیاک باید تا حد امکان از مواد غذایی تازه استفاده کرد و از مواد غذایی تهیه شده به روش صنعتی پرهیز کرد. البته با وجود رعایت تمامی ملاحظات، پرهیز کامل از گلوتن کاری بسیار دشوار است .

غذا های حاوی گلوتن مخفی

چه غذا هایی حاوی گلوتن مخفی میباشند؟

گاهی علی رغم رعایت دقیق رژیم غذایی فاقد گلوتن توسط بیمار ، علائم بالینی بیمار بهبودی حاصل نمیشود در اینگونه موارد مصرف مواد غذایی یا دارو ها و ویتامین هایکه حاوی گلوتن مخفی هستند را در نظر داشت.

افرادمبتلابه بیماری سلیاک همواره باید توجه داشته باشند که قبل از مصرف این ویتامین ها و مکمل ها  از عدم وجود گلوتن در ترکیبات آن ها اطمینان حاصل کنند.
گلوتن بصورت مخفی در برخی غذاها، داروها و مواد غیر خوراکی وجود دارند مثل نشاسته اصلاح شده در مواد غذایی، برخی داروهای بدون نسخه، ویتامین ها و مواد معدنی، برخی مکمل های گیاهی و غذایی، محصولات رژ لب، خمیر دندان و دهان شوی، چسب تمر و پاکت نامه، خمیر بازی، ویتامین ها و مکمل های غذایی.

بنا براین بیماران مبتلا به سلیاک ، علاوه بر پرهیز کامل از غلات و رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن بایستی از نشاسته اصلاح شده در مواد غذایی، داروهای بدون نسخه، ویتامین ها و مواد معدنی، مکمل های گیاهی و غذایی، محصولات رژ لب، خمیر دندان و دهان شوی، چسب تمر و پاکت نامه، خمیر بازی که حاوی گلوتن مخفی هستند اجتناب کنن.

همچنین در صنعت از گلوتن به عنوان ماده ای که به مواد غذایی یک بافت نرم و ملایم میدهد استفاده میکنند مثلا در کره بادام زمینی، رب گوجه فرنگی، سوسیس و کالباس، خامه، ماست میوه ای و بستنی چنین کاربردی دارد بنابر این این مواد غذایی حاوی گلوتن میباشند واز مصرف آن بایستی اجتناب شود.

بنا براین در تغذیه افراد مبتلا به سلیاک باید تا حد امکان از مواد غذایی تازه استفاده کرد و از مواد غذایی تهیه شده به روش صنعتی پرهیز کرد.

در تهیه غذای بدون گلوتن باید از ظروف جداگانه از سایر افراد استفاذه کرد که احتمال حضور حتی مقدار کمی گلوتن وجود نداشته باشد. چون در این بیمارانن مقدار کم گلوتن نیز میتواند واکنشهای آلرژیکی نا مطلوب ایجاد کند.

 در بیماران سلیاک چه مواد غذایی را با اطمینان نمیتوان مصرف کرد؟

 در بیماران سلیاک چه مواد غذایی را با اطمینان نمیتوان مصرف کرد؟

بعضی از موادغذایی ممکن است حاوی گلوتن مخفی باشند و درافراد مبتلا به سلیاک با شک ‌و تردید میتوان مصرف کرد  این مواد غذایی شامل:

نوشیدنی کارخانه ای حاوی شیر ،ماست طعم دار ، ماست یخ زده، خامه ترش ، سس های سالاد و برخی از مایونز ها ، سس های پنیر و پنیر کم چرب،، سس های ساندویچ و گوشت ، گوشت های فراوری شده صنعتی مثل همبر گر، کوفته، انواع کنسرو های لوبیا ، سوپ های کنسروی و اماده ، مغزیجات خشک و بو داده بسته بندی شده ، سیب زمینی سرخ شده صنعتی ( چیپس) و انواعی از سیب زمینی که در رستوران تهیه میشود

، چای فوری و یا طعم دار ، قهوه طعم دار ، نوشیدنی با طعم میوه یا شکلات ، مخلوط های شکلات ، آبنبات، آدامس ، کرم، بیکینگ پودر ، فرنی و پودینگ ها مواد غذایی هستند که با اطمینان نمیتوان در افراد مبتلا به بیماری سلیاک مصرف کرد.

چه مواد غذایی در بیماری سلیاک مجاز هست؟

مصرف مواد غذایی مثل گوشت های تازه ماهی و انواع پرندگان برای افراد مبتلا به سلیاک مجاز میباشند به شرطی که گوشت خالص بوده و  مواد دیگری را به صورت ترکیبی به همراه نداشته باشند.همچنین مصرف میوه ها، محصولات لبنی، سیب زمینی، سبزیجات، تخم مرغ، انواع لوبیاها، مغزها و آجیل هایی طبیعی (فرآوری نشده) فاقد گلوتن بوده و مصرف آن ها در بیماران سلیاک ممانعتی ندارد.

بایستی توجه داشت که برخی غلات و نشاسته مثل برنج، ذرت، آرد فاقد گلوتن ( آرد برنج، سویا، ذرت، سیب زمینی و حبوبات ، همچنین نان تهیه شده از ذرت خالص فاقد گلوتن بوده و مصرف آن ها در بیماران سلیاک ممانعتی ندارد.

امروزه انواع محصولات غذایی فاقد گلوتن مانند نان و ماکارونی برای افراد مبتلا به سلیاک وجود دارد.هر چند که اکثر غذاهای فرآوری شده ای که فاقد گلوتن هستند ممکن است چربی و کالری بسیار زیادی داشته باشند.

چه مواد غذایی در بیماری سلیاک مجاز هست؟

مواد غذایی مجاز یا رژیم فاقد گلوتن در بیماری سلیاک کدام هست؟

در افراد مبتلا به بیماری سلیاک مصرف مواد غذایی مثل مصرف گوشت قرمز، مرغ و ماهی، تخم مرغ طبیعی بدون گلوتن، شیر، ماست و پنیر معمولی که طعم‌دار نباشد (به برچسب محصول توجه شود.)، نوشیدنی‌های غیرالکلی‌(لزوم توجه به برچسب محصولات) میوه و سبزیجات، غلات بدون گلوتن ( ذرت، سیب زمینی، ارزن و برنج)، آرد بدون گلوتن (آرد برنج ، بادام و نارگیل)، مغزیجات، روغن‌های گیاهی فاقد گلوتن بوده و مصرف آن ها در بیماران سلیاک مجاز هست.

مواد غذایی مجاز یا رژیم فاقد گلوتن در بیماری سلیاک کدام هست؟

 بیمار مبتلا به سلیاک چه مواد غذایی را می تواند استفاده نماید؟

در افراد مبتلا به بیماری سلیاک مصرف مواد غذایی زیر فاقد گلوتن بوده و مصرف آن ها در بیماران سلیاک مجاز میباشد .این مواد غذایی شامل:

– آشامیدنی ها: چای، آب، شیر بدون چربی و یا کم چرب و نوشابه های غیر الکلی.

– نان  ها، غلات و حبوبات: نان ذرت یا تهیه شده با آرد ذرت، بلال، سیب زمینی، برنج، عدس، لوبیای قرمز، انواع حبوبات به صورت کامل.

– پنیر و تخم مرغ: کم چرب و پاستوریزه و تخم مرغ به هر شکل.

– دسرها: بستنی، ژلاتین ساده یا بامیوه و دسرهای تهیه شده با آرد ذرت.

– میوه و سبزی: میوه به صورت پخته و تازه، سبزی های پخته یا کنسرو شده، آلو و گوجه و عصاره آن ها.

– گوشت: انواع گوشت های بی چربی و یا کم چرب به صورت کباب شده یا بخار پز، ماهی و مرغ.

– سوپ: انواع سوپ های تهیه شده از سیب زمینی، آرد برنج و ذرت.

– آجیل: بادام، پسته، گردو، فندق، آفتابگردان و به طور کلی تمام آنها.

– روغن: روغن ذرت، زیتون، آفتابگردان، بادام زمینی، روغن مایع.

– سایر موارد: عسل، مربا، مارمالاد، شکر، شربت ها، سس های ساده و مخلوط نشده با آردهای غیر مجاز.

در میان انواع تنقلاتی که از غلات تهیه شده باشند اگر از ذرت تهیه شده(مثل برشتوک ) مصرف آن دربیماری سلیاک مجاز است و در مورد چیپس در صورتیکه عاری از غلات ممنوعه حاوی گلوتن باشد مصرف آن مجاز است.

بیماران مبتلا به سلیاک، میوه جات و سبزیجات را به خوبی میتوانند تحمل کنند، مصرف مواد غذایی گروه گوشتها برای آنها مانعی ندارد .

و از بین غلات حبوبات مثل  سویا، نخود، برنج و آردهای برنج، ذرت و سیب زمینی را می توانند بدون هیچ مشکلی استفاده کنند.

در بیماران سلیاک مصرف ترکیبات لبنی برای آنها مشکلی ندارد ولی اگر نسبت به این مواد آلرژی داشته باشند بایستی آنرا از رژیم غذایی حذف کنند.

باکتریهای لاکتیکی موجود در ماست به فلور روده کمک میکند تا هر چه بهتر مخاط خود را بازسازی کند. افراد مبتلا به بیماری سلیاک باید توجه کنند که برای جذب هر چه بهتر مواد مغذی، مواد غذایی را بخوبی بجوند.

تغذیه با شیر مادر در بیماران سلیاک مجاز بوده و توصیه میشود به بچه های مبتلا به سلیاک از شیر مادر استفاده شود.

 بیمار مبتلا به سلیاک چه مواد غذایی را می تواند استفاده نماید؟

چه مکمل ها و ویتامین هایی برای بیماران سلیاک لازم هست؟

در صورتیکه فرد مبتلا به بیماری سلیاک دچار سو تغذیه شدید باشد، پزشک یا متخصص تغذیه برای جبران کمبود ویتامین هایی که بدن فردمبتلا به بیماری سلیاک ،بدلیل آسیب مخاط روده موجب اختلال جذب شده است با مصرف مواد غذایی قادر به تأمین آن ها نبوده برای همین منظور مکمل ها و ویتامین هایی را برای وی تجویز خواهد کرد.

ویتامین ها و مکمل ها لازم جهت افراد مبتلا به بیماری سلیاک شامل، کلسیم، آهن، زینک، ویتامین D,ویتامین K, ویتامین B12، فولات میباشد.
این ویتامین ها معمولاً به صورت قرص تجویز می شوند اما در صورتیکه مجرای گوارشی بیمار از لحاظ جذب ویتامین ها دچار مشکل باشد، ویتامین های فوق بصورت تزریقی تجویز میشوند.

بیماران سلیاک چگونه پیگیر بیماری خود باشند؟

جهت پیشگیری و تشخیص زود هنگام عوارض سلیاک ، بیماران مبتلا به سلیاک، باید همواره تحت نظارت متخصص گوارش باشند تا مشخص شود که آیا علایم بیماری با رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن بهبود می یابد یا نه.

پزشک فوق تخصص گوارش با تجویز آزمایش خون لازم و بررسی نتایج آن قادر به بررسی روند بیماری خواهد بود.

در صورتی که بیمار مبتلا به سلیاک در طول مدت شش تا دوازده ماه، گلوتن مصرف نکرده باشد، نتیجه آزمایش خون منفی خواهد شد.
در صورتی که نتیجه آزمایش خون مثبت باشد، پزشک فوق تخصص گوارش دلایل احتمالی این امر را بررسی خواهد کرد که به احتمال زیاد، مصرف تصادفی ،و ناخواسته گلوتن ممکن است علت این امر باشد.
هرچند نتایج آزمایش خون نیز از دقت بالایی برخوردار نمیباشد و ممکن است حتی با وجود مصرف مقادیر خاصی از گلوتن، نتیجه آزمایش خون بیمار همچنان منفی باشد. در چنین شرایطی بیمار همچنان علایم بیماری را تجربه خواهد کرد و عدم کنترول این روند در نهایت منجر به آسیب به روده خواهد شد.

انجام آزمایش های تشخیصی جهت پیگیری بیماری هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان توصیه می شود اما تأکید انجام این نوع تست ها برای بزرگسالان بیشتر است.

اگربا رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن بمدت ۶ ماه تا یکسال ،علائم بیماری بهبود پیدا نکند معمولا اندوسکوپی معده و روده همراه با نمونه برداری بافت روده توسط پزشک فوق تخصص گوارش انجام شود.

برای آشنایی بیشتر و مشاوره در خصوص تغذیه تکمیلی کودکان و شیر مادر به کلینیک فوق تخصصی کبد وگوارش کودکان دکتر حسینی تماس گرفته ، یا به   سایت کلینیک  https://drhosseyni.com مراجعه بفرمائید.

تلفن تماس 

9014878765

آدرس:

ساری/ مازندران: خیابان فرهنگ / مجتمع پزشکی شهریار ۳

ساری / مازندران : کلینیک فوق تخصصی طوبی

قائمشهر / مازندران : مرکز آموزش درمانی بیمارستان رازی

نکته: 

خوانندگان گرانقدر توجه داشته باشید،مطالب ارائه شده در سایت این کلینیک صرفاً جهت آگاهی دانش پزشکی شما می باشد و نه خود درمانی. قبل از هر گونه اقدام درمانی توصیه میشود با پزشک فوق تخصص این زمینه مشورت نمائید.


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود.


دکتر سید اسمعیل حسینی

متخصص کودکان و نوزادان
بورد فوق تخصصی
بیماریهای کبد و گوارش کودکان و نوجوانان
"تغذیه و رشد و نمو کودکان"

آدرس: ساری، خیابان فرهنگ مجتمع پزشکی شهریار۳ واحد ۴۰۸

error: کپی مطالب بدون اجازه نویسنده برای شما مجاز نیست!!
شروع گفتگو آنلاین
1
برای رزرو نوبت فوری اینجا پیام بفرستید
Scan the code
سلام
چطور می‌تونیم به شما کمک کنیم؟