زمان مطالعه: 7 دقیقه
به این مطلب امتیاز بدهید
بیشتر بدانید..
غذای کمکی کودک

اندوسکوپی و کلونوسکوپی چه مدت زمانی طول میکشد؟

shutterstock_159016388-1200x803.jpg

زمان مطالعه: 7 دقیقه

به این مطلب امتیاز بدهید

اندوسکوپی دستگاه گوارش چه مدت زمانی طول میکشد؟

مدت زمان انجام اندوسکوپی  و بررسی دقیق مری ، معده، اثنی اعشر( دئودنوم) دستگاه گوارش از چند دقیقه و در موارد اخذ نمونه‌برداری‌ یا بیوبسی حداکثر تا ۲۰ دقیقه طول میکشد.
بعد از اینکه سر آندوسکوپ به آرامی وارد دهان میشود ابتدا حلق و تارهای صوتی بیمار مورد ارزیابی گرفته و سپس به آرامی وارد مری شده و بعد از دویدن مقداری هوا از طریق لوله اندوسکوپ ، مخاط مری و همچنین مجرای مری از جهت تنگی ، زخم ، التهاب ، و…. مورد ارزیابی قرار میگیرد. سپس بعد از ارزیابی اسفنگتر تحتانی مری به آرامی از طریق آن لوله اندوسکوپ بداخل معده وارد می شود .

در داخل معده جهت ارزیابی دقیق‌تر مخاط معده از جهت زخم، التهاب، خونریزی، اختلال عروقی و…… از طریق انتهای لوله اندوسکوپ مقداری هوا بداخل معده دمیده میشود تا معده متسع شود. در طی اندوسکوپی ، در صورت مشاهده هرگونه اختلال از قبیل التهاب، زخم، عفونت،و……در معده یا روده یا مری ، پزشک فوق تخصص اندوسکوپی ممکن است اقدام به نمونه‌برداری از بافت معده (بیوپسی) نماید معمولا نمونه‌برداری (بیوپسی) از دستگاه گوارش ، کاملا بدون درد می‌باشد. در انتها بعد از ارزیابی کامل دئودنوم ، مری ، معده ،و اخذ نمونه‌ بافتی یا بیوپسی اندوسکوپی خاتمه یافته و پزشک  لوله اندوسکوپی را از دهان بیمار بیرون میاورد.

 

نکته:
خوانندگان گرامی توجه داشته باشید که مطالب ارائه شده در سایت این کلینیک صرفاً جهت آگاهی شما می باشد و نه خود درمانی. قبل از هر گونه اقدام درمانی توصیه میشود  با پزشک فوق متخصص این زمینه مشورت نمائید.

 

 

آندوسکوپی معده با بیهوشی چقدر طول میکشد؟

امروزه جهت راحتی و آرامش هرچه بیشتر بیمار طی اندوسکوپی،  اندوسکوپی معده با بیهوشی عمیق انجام میشود.
در طی انجام اندوسکوپی معده با بیهوشی عمیق در تمامی مراحل اندوسکوپی ، بیمار در خواب عمیق بوده و هیچگونه دردی احساس نخواهد کرد و پس از اتمام اندوسکوپی از خواب بیدار می شود.
مدت زمان انجام اندوسکوپی  و بررسی دقیق مری ، معده، اثنی اعشر( دئودنوم) دستگاه گوارش از چند دقیقه معمولا 10 تا 15 دقیقه و در موارد اخذ نمونه‌برداری‌ یا بیوبسی حداکثر تا ۲۰ دقیقه طول میکشد.

کلونوسکوپی چه مدت زمان  طول میکشد؟

امروزه جهت راحتی و آرامش هرچه بیشتر بیمار طی اندوسکوپی،  کلونوسکوپی با بیهوشی عمیق انجام میشود.
در طی انجام کلونوسکوپی با بیهوشی عمیق در تمامی مراحل کلونوسکوپی ، بیمار در خواب عمیق بوده و هیچگونه دردی احساس نخواهد کرد و پس از اتمام کلونوسکوپی از خواب بیدار می شود.
مدت زمان انجام کلونوسکوپی  و بررسی دقیق تمامی قسمت های روده بزرگ یا کولون مثل رکتوم، سیگموئید، کولون نزولی، کلون عرضی، کولون صعودی، سکوم، حداکثر ۲۰ تا۳۰ دقیقه طول میکشد.

بعد از انجام آندوسکوپی و کلونوسکوپی بیمار چه مدت در اتاق ریکاوری میماند؟

بدنبال انجام اندوسکوپی یا کلونوسکوپی تحت بیهوشی یا خواب عمیق ، جهت کنترول علائم حیاتی مثل تنفس، فشارخون، تا هوشیاری کامل بیمار، معمولا بیماران در یک اتاق بنام ریکاوری بعد از عمل ، تحت نظر یک پرسنل آموزش دیده و ورزیده بمدت 30 تا 40 دقیقه تحت نظر و کنترول قرار میگیرند و بعد از هوشیاری کامل ترخیص میشوند.

عوارض آندوسکوپی چیست؟

معمولا آندوسکوپی عوارض و خطر جدی و مهمی برای افراد ندارد. خصوصا اگر توسط پزشک فوق متخصص گوارش انجام شود احتمال بروز هرگونه خطری در آن بسیار اندک خواهد بود.
اما مثل هر شیوه تشخیصی، اندوسکوپی هم ممکن است موجب عوارض در فرد شود.
این عوارض آندوسکوپی، به معنای سهل انگاری پزشک معالج نمیباشد.بطوریکه اکثر این عوارض اندوسکوپی ،ماهیت قلبی ریوی داشته ومعمولا ناشی از استفاده داروهای آرام بخش و ضد درد حین اندوسکوپی میباشد..
در کودکان ، بخاطر عدم همکاری کودک در حین آندوسکوپی معمولا از داروهای آرام بخش استفاده میشود که این مسئله نیز میتواند عواقب و مشکلات خاص خودش را به همراه داشته باشد.

با یک شرح حال صحیح و دقیق از بیمار و تشخیص بموقع بیماری توسط پزشک ، میتوان کودکانیکه نیاز واقعی به استفاده ازروش تشخیصی آندوسکوپی دارند را از دیگر کودکان تشخیص داده و از این طریق از عوارض احتمالی اندوسکوپی پیشگیری کرد. یکی از روش های تشخیصی و درمانی خونریزی گوارشی( استفراغ خونی یا دفع مدفوع خونی)  استفاده از اندوسکوپی هست اما در برخی از موارد کودکان با خوردن میوه های رنگی مثل شاه توت و گوجه فرنگی ، لبو ، کمپوت گیلاس و خوردن داروهایکه موجب قرمزی مدفوع میشوند معمولا با خونریزی گوارشی اشتباه میشوند.یا گاهی اوقات خون دماغ شدن بیمار با استفراغ خونی اشتباه شده ، در این موارد  خانواده با مراجعه بیمار به پزشک و دادن شرح حال غلط ، پزشک را مجبور به آندوسکوپی میکنند که این امر میتواند برای بیمار عوارض بهمراه داشته باشد.

بنابراین با گرفتن شرح حال دقیق از بیمار و تشخیص بموقع بیماری توسط پزشک ، میتوان کودکانیکه نیاز واقعی به انجام آندوسکوپی دارند را از دیگر کودکان تشخیص داده و از این طریق از عوارض احتمالی اندوسکوپی در آنها پیشگیری کرد.
از دیگر عوارض اندوسکوپی تشخیصی ، پانکراتیت بدنبال انجام ERCP میباشد.

میزان عوارض آندوسکوپی چقدر هست؟

در مجموع عوارض کلی اندوسکوپی حدودا 0.13٪ و میزان مرگ و میر ناشی از اندوسکوپی حدودا 0.004٪ گزارش شده است.
آندوسکوپی با اینکه یک روش تشخیصی بسیار مناسب جهت بیماریهای دستگاه گوارش هست اما در برخی ازموارد ممکن است باعث عوارضی مثل خونریزی مخاطی دستگاه گوارش و پارگی روده شود.
بر اساس مقالات عوارض کلی کلونوسکوپی تشخیصی حدودا 0.35٪  میباشد.
و عوارضی مثل سوراخ شدن روده بدنبال کولونوسکوپی تشخیصی 0.2٪ گزارش شده است.
و عوارضی مثل خونریزی از دستگاه گوارش بدنبال کولونوسکوپی تشخیصی ، حدودا 0.09٪ گزارش شده است.
عوارض کلی کولونوسکوپی درمانی یا پوليپکتومی حدودا 2.3٪  میباشد ( قدری بیشتر از کلونوسکوپی تشخیصی ).
⁃    عوارضی مثل پارگی یا سوراخ شدن روده بدنبال پولیپکتومی حدودا 0.32٪
⁃    وعوارضی مثل خونریزی از دستگاه گوارش بدنبال پولیپکتومی حدودا 1.7٪ گزارش شده است.

عوارض کم خطر اندوسکوپی چیست؟

از عوارض بسیار کم خطر اندوسکوپی حسایت های دارویی، مثل بروز عطسه، سرفه و کهیر بعد از انجام آندوسکوپی میباشد که میتوان آنرا با مصرف داروهای آنتی هیستامین یا کورتون رفع کرد و معمولا هم بدنبال این عوارض مشکلی برای بیمار به وجود نمیآید.
یکی دیگر از عوارض ناشی از آندوسکوپی، تجمع هوا در معده ( دیستانسیون معده) در زمان انجام اندوسکوپی هست که موجب احساس درد بعد از آندوسکوپی دربیمار میشود. احتمال بروز  این عارضه بسیار اندک است و معمولا خطر جدی برای بیمار ندارد. معمولا انجام اندوسکوپی بدون بیهوشی عمومی ، جهت پیشگیری از احساس ناخوشایند بیمار، حین وارد کردن لوله اندوسکوپ از اسپری بیحسی موضعی استفاده میشود این عمل ممکن است موجب اختلال در بلع ترشحات در دهان فرد شده و آب دهان فرد در گلو بپرد و فرد دچار سرفه شود و این علائم ممکن است بمدت 1 تا 2 روز ادامه داشته و خودبخود بهبود یابد.

همچنین ممکن است در طی انجام اندوسکوپی بدلیل شل شدن عضلات بدنبال مصرف دارو ، مقادیر کمی از ترشحات اسیدی معده به سمت بالای مری برگردد و بعد از انجام اندوسکوپی بیمار دچار سوزش و درد گلو شود. بایستی توجه داشت انجام اندوسکوپی کودکان و بیشتر بالغین معمولا تحت بیهوشی عمومی یا ارام بخش عمیق انجام میشود، در این شرایط،  بیمار خواب عمیق داشته و در برابر وارد کردن لوله اندوسکوپ به حلق و دستگاه گوارش مقاومتی نشان نمیدهد به همین دلیل این گلو درد ناشی از وارد کردن دستگاه آندوسکوپی به حلق بیمار نمیباشد.

عوارض خطرناک اندوسکوپی چیست؟

ایجاد عفونت ریوی ( پنومونی آسپیراسیون) بدلیل ورود محتويات معده به ريه (آسپيراسيون) طی بیهوشی ، بهمین علت توصيه میشود غیر از موارد اورژانس ، در بقیه موارد قبل از انجام آندوسكوپي بیماران ۶تا ۸ ساعت ناشتا باشند. در افرادی که سیستم ایمنی مختل بوده و ایمنی بسیار ضعیفی دارند، ممکن است در موارد نادر عفونت ریه رخ بدهد. درموارد انجام نمونه برداری( بیوبسی) از معده ، در ابتدا ممکن است خونریزی خیلی ناچزی به اندازه چند قطره ایجاد شود که سریعا قطع میشود گاهی هم بیمار از استفراغ خونی به میزان خیلی کم و تکرار نشونده بعد از اندوسکوپی شکایت دارد که بدلیل انجام بیوبسی بوده و خودبخود بهبود میابد.
در بعضی از بیماران بدلیل داشتن اختلالات انعقادی یا مصرف آسپرین یا پلاویکس بدنبال انجام بیوبسی طی اندوسکوپی می توانند دچار خونریزی معده شوند.

به همین علت به بیماران توصیه میشودچند روز قبل از انجام اندوسکوپی مصرف این دارو ها را قطع کند. قطع کردن این نوع داروها بیش از پنج روز می تواند بسیار خطرناک باشد. توصیه میشودجهت پیشگیری از عوارض بیماری زمینه ای ،بعد از پنج روز مصرف این قرصها مجدد ادامه یابد.
از موارد دیگری که ریسک خونریزی را افزایش می دهند، برداشتن پولیپ ( پولیپکتومی) یا بستن واریس مری  میباشد.
به همین دلیل توصیه میشود تا۶ ساعت بعد از انجام پولیپکتومی بیمار ناشتا بماند  تا اگر خونریزی صورت گرفت، بتوان دوباره با کولونوسکوپی رگ را بست .

درصورت داشتن این علائم بعد از انجام اندوسکوپی بیمار سريعاً بایستی به اورژانس مراجعه نماید
داشتن درد شديد شكمي ( به غير از دردهاي كرامپي يا پيچشي) ناشي از نفخ معده بعد از اندوسکوپی
سفت و متسع شدن شكم بعد از انجام اندوسکوپی.
استفراغ مکرر بعد از انجام اندوسکوپی.
تب بعد از انجام اندوسکوپی.
اختلال در بلع و درد شديد درناحيه گلو  بعد از انجام اندوسکوپی.
احساس صدای خش خش در زير پوست گردن يا قفسه سينه  بعد از انجام اندوسکوپی.

عوارض کم خطر کولونوسکوپی چیست؟

جهت ارزیابی دقیق مخاط روده طی کولونوسکوپی نیازمند وارد کردن هوا بداخل روده میباشد احتباس این هوا در روده ، بعد از انجام کلونوسکوپی میتواند موجب دل پیچه و دل درد در بیمار شود. این درد بعد از تخلیه هوا از روده،برطرف خواهد شد.
بعد از انجام کلونوسکوپی ممکن است بیمار از دفع خون به مقدار کم  از مقعد شکایت داشته باشد معمولا این خون ناشی از نمونه برداری از روده ها یا انجام کلونوسکوپی در افرد دچارهموروئید ( بواسیر) یا فیشر (شقاق ) مقعد بوده و به اندازه چند لخته خون کوچک میباشدوخودبخود بهبود میابد

در موارد برداشتن پولیپ روده (پولیپکتومی) یا نمونه برداری از بافت تومور بیشترین احتمال خونریزی وجود دارد. میزان این خونریزی بسیار کم بوده و بمدت ۱-۲ روز ادامه خواهدداشت.
اگر بعد از انجام کلونوسکوپی ،خصوصا دربیماریکه سابقه پولیپکتومی داشته و خونریزی بصورت لخته لخته و با حجم زیاد وجود داشته باشد، بهتر است سریعا به اورژانس بیمارستان جهت بستن رگ خونریزی دهنده با کولونوسکوپ مراجعه نمایید.

عوارض خطرناک کولونوسکوپی چیست؟

بدنبال کولونوسکوپی احتمال پارگی روده وجود دارد که در سنین بالا و یا افرادی که دچار بیماری های زمینه هستند بیشتر رخ می دهد.
پارگی روده بدنبال کلونوسکوپی ، معمولا در کولونوسکوپی های معمولی ایجاد نمیشود معمولا در افرادی رخ میدهد که خم روده ی بسیار بد داشته ،وکلونوسکوپی سخت جهت رد شدن لوله کلونوسکوپی از این خم های روده ای دارند و حین کلونوسکوپی با فشار به روده موجب پارگی آنها خواهد شد..
به همین دلیل توصیه میشود تا۶ ساعت بعد از انجام پولیپکتومی بیمار ناشتا بماند  تا اگر خونریزی صورت گرفت، بتوان دوباره با کولونوسکوپی رگ را بست .

در بعضی از بیماران بدلیل داشتن اختلالات انعقادی یا مصرف آسپرین یا پلاویکس بدنبال انجام بیوبسی طی کلونوسکوپی می توانند دچار خونریزی از مقعد ( رکتوم) شوند.
به همین علت به بیماران توصیه میشودچند روز قبل از انجام کلونوسکوپی مصرف این دارو ها را قطع کند.
قطع کردن این نوع داروها بیش از پنج روز می تواند بسیار خطرناک باشد.
توصیه میشودجهت پیشگیری از عوارض بیماری زمینه ای ،بعد از پنج روز مصرف این قرصها مجدد ادامه یابد.

کلینیک فوق تخصصی کبد وگوارش کودکان دکتر حسینی https://drhosseyni.com

برای آشنایی بیشتر و مشاوره در خصوص تغذیه تکمیلی کودکان و شیر مادر به کلینیک فوق تخصصی کبد وگوارش کودکان دکتر حسینی تماس گرفته ، یا به   سایت کلینیک  https://drhosseyni.com مراجعه بفرمائید.

تلفن تماس
09014878765
آدرس:
ساری / مازندران : کلینیک فوق تخصصی طوبی
قائمشهر / مازندران ؛ بیمارستان مرکز آموزش درمانی رازی

نکته:
خوانندگان گرامی توجه داشته باشید که مطالب ارائه شده در سایت این کلینیک صرفاً جهت آگاهی شما می باشد و نه خود درمانی. قبل از هر گونه اقدام درمانی توصیه میشود  با پزشک فوق متخصص این زمینه مشورت نمائید.


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود.


دکتر سید اسمعیل حسینی

متخصص کودکان و نوزادان
بورد فوق تخصصی
بیماریهای کبد و گوارش کودکان و نوجوانان
"تغذیه و رشد و نمو کودکان"

آدرس: ساری، خیابان فرهنگ مجتمع پزشکی شهریار۳ واحد ۴۰۸

error: کپی مطالب بدون اجازه نویسنده برای شما مجاز نیست!!
شروع گفتگو آنلاین
1
برای رزرو نوبت فوری اینجا پیام بفرستید
Scan the code
سلام
چطور می‌تونیم به شما کمک کنیم؟