زمان مطالعه: 10 دقیقه
به این مطلب امتیاز بدهید
بیشتر بدانید..
اندوسکوپی و کلونوسکوپی چه مدت زمانی طول میکشد؟

⁨تغذیه نوزادان با لوله گاواژ⁩

word-image-2160-1.png

زمان مطالعه: 10 دقیقه

به این مطلب امتیاز بدهید

آنچه شما در این مطلب می‌خوانید

⁨تغذیه نوزادان با لوله گاواژ⁩:
Or Neonatal Feeding Tube  Gavage Tube

تغذیه نوزادان با لوله گاواژ⁩ جهت تغذیه کوتاه مدت در بیمارانیکه قادر تغذیه از راه دهان نمیباشند خصوصا نوزاذان نارس یا افرادیکه دچار اختلال بلع مواد غذایی هستند.
در موارد آسیب به سر و گردن یا خونریزی گوارشی  یا  انسداد روده یا در زمان  بیهوشی عمومی  یا جهت شستشوی معده در موارد  خوردن مواد سمی یا داروها نیازمند تعبیه لوله از طریق بینی – معده Nasogastric Tube ( NGT) میباشد معمولا درمواردیکه  نوزادان نارس یا پره مچور که قادر به  بلع   کافی شیر نمی‌باشند یا  جهت تجویز دارو در این نوزادان نارس ، معمولا نیازمند تعبیه لوله تغذیه (Feeding Tube) میباشد.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

تلفن تماس :

9014878765

آدرس:

مازندران / ساری : خیابان فرهنگ/ مجتمع پزشکی شهریار ۳

مازندران / ساری : کلینیک فوق تخصصی طوبی

مازندران / قائمشهر : مرکز آموزش درمانی بیمارستان رازی

نکته:
خوانندگان گرامی توجه داشته باشید که مطالب ارائه شده در سایت این کلینیک صرفاً جهت افزایش آگاهی دانش پزشکی شما می باشد و نه خود درمانی. قبل از هر گونه اقدام درمانی توصیه میشود  با پزشک فوق متخصص این زمینه مشورت نمائید.

 

بهترین و مناسبترین جنس لوله تغذیه چیست؟

معمولا استفاده از لوله بینی به معده یا انجی تیوب (NGT) برای ⁨تغذیه نوزادان با لوله از جنس سیلیکونی ارجح میباشد. این لوله از جنس سلیکونی بسیار نرم تر از سایر لوله ها بوده  و کمترین آسیب را به بینی و مری بیمار وارد میکند.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش لوله بینی سایزهای متعددی وجود دارد وسایز این لوله ها برحسب رنگ تقسیم بندی میشوند.

تغذیه نوزادان با لوله تغذیه یا فیدینگ تیوب (Feeding Tube ) چگونه هست؟

معمولا در ⁨تغذیه نوزادان با لوله از طریق دهان و دستگاه گوارش همواره در اولویت میباشد اما اگر به هردلیلی نوزاد یا بیمار قادر به تغذیه از راه دهان نباشد از روش‌های کمکی تغذیه خصوصا  با لوله تغذیه (Feeding Tube ) انجام میشود.

همه این روش های ⁨تغذیه نوزادان با لوله توسط لوله تغذیه یا فیدینگ تیوب انجام میشود و معمولا برای تغذیه به بیماران و نوزادانی که خودشان نمیتوانند شیر یا غذا بخورند استفاده میشود.

لوله تغذیه یا فیدینگ تیوب نوزادان  (Neonatal Feeding Tube )معمولا در بیمارستان توسط پرسنل و پرستاری که در این خصوص آموزش دیده است مورد استفاده قرار میگیرد اما در منزل هم توسط خانواده که آموزش های لازم زمینه تغذیه به روش لوله تغذیه را دیده باشند نیز میتوان برای غذا دادن به نوزادان ، تغذیه به روش فیدینگ تیوب را خودشان انجام دهند.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

⁨تغذیه نوزادان با لوله از بینی یا انجی تیوب چیست؟

در ⁨تغذیه نوزادان با لوله تغذیه بینی یا انجی تیوب  (Nasogastric Tube) ، یک لوله نازک معمولا  از جنس سلیکون از طریق بینی بیمار به معده وی وارد می‌شود و مواد غذایی با قوام نرم و به شکل مایع را با سرعت ثابت از طریق لوله بینی به نوزاد یا کودک داده می‌شود.

این روش تغذیه معمولاً فقط شب‌ها انجام می‌شود و در طی روز کودک بدون هیچ محدودیتی می‌تواند در طول روز فعالیت‌های روزانه خود را انجام دهد .

لوله گاواژ (Gavage Tube ) و لوله تغذیه دهانی یا اورال تیوب (Oral Tube ) چیست؟

ازلوله تغذیه بینی یا  انجی تیوب (Nasogastric Tube) لوله تغذیه دهانی یا اورال تیوب (Oral Tube ) و لوله گاواژ (Gavage Tube ) میتوان برای دادن دارو به بیماران یا نوزادانیکه قادر به بلع کافی نیستنداستفاده شود.
در موارد خاص و ضروری میتوان از لوله گاواژ (Gavage Tube ) جهت تغذیه نوزاد و کودک برای دادن شیر مادر و یا شیر خشک استفاده کرد.

لوله تغذیه یا فیدینگ تیوب نوزادان چه کاربردی دارد و هر چند مدت بایستی تعویض شود؟

برای هر بار تغذیه، میتوان لوله تغذیه  (Feeding Tube )را تعبیه کرد وبعداز تغذیه انرا برداشت یا میتوان جهت مراحل بعدی تغذیه ، لوله تغذیه رافیکس نگه داشت. به این معنی که این لوله تغذیه برای چندین نوبت تغذیه به بیمار یا نوزاد باقی بماند.

معمولا در ⁨تغذیه نوزادان با لوله نوزادان نارس یا پره مچور تا زمانی که وزن مناسب به دست بیاورند در بیمارستان تغذیه می‌شوند و معمولا به مدت ۱۰تا۱۴ روز یا حتی بیشتر میتوان با لوله تغذیه ، تغذیه شوند .

اما در مواردیکه نیاز باشد بیشتر از ۱۴ روز تغذیه بوسیله لوله تغذیه انجام شود ، در این شرایط معمولا تغذیه از طریق لوله پگ معده (PEG)  توصیه میشود.

افزایش وزن نوزاد نیاز به زمان دارد بنابراین ممکن است چند ماه طول بکشد تا نوزاد به وزن طبیعی و قابل قبول برسد.

توجه داشته باشیم، درصورتیکه بیمار نیاز به تغذیه بلندمدت با لوله تغذیه داشته باشد، در این شرایط توصیه میشود  بجای  تغذیه با لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) ، با تعبیه لوله گاستروستومی( PEG) تغذیه توسط لوله گاستروستومی انجام شود.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

طول مناسب لوله گاواژ (Gavage Tube ) چگونه تعیین می شود؟

ابتدا بایستی اندازه و میزان لوله ای که باید وارد معده بیمار یا نوازد شود را به روش مناسب اندازه گیری و تعیین کنیم.

جهت تعبیه اورال تیوب این اندازه لوله ، به میزان طول لوله ای هست، که مستقیما از دهان وارد معده نوزاد میشود هست و این اندازه حدودا فاصله بین دهان تا معده نوزاد یا فرد میباشد.

جهت تعبیه انجی تیوب  (Nasogastric Tube) این اندازه لوله ، به میزان طول لوله ای است که از طریق بینی وارد معده می شود هست این اندازه گیری تا حدی متفاوت است.

معمولا طول مناسب آن فاصله بین بینی تا لاله گوش و سپس فاصله لاله گوش تا معده در قسمت زائده استخوانی جناغ میباشد.

اندازه و روش اندازه گیری انجی تیوب (Nasogastric Tube) در نوزادان چگونه هست؟

طول مناسب سوند معده چگونه اندازه گیری میشود؟

در ⁨تغذیه نوزادان با لوله تعیین اندازه گیری طول لوله جهت تعبیه لوله انجی تیوب مطابق شکل زیر به این صورت هست، ابتدا فاصله بین بینی تا لاله گوش را اندازه گرفته سپس فاصله لاله گوش تا محل معده یعنی زیر قسمت زائده استخوانی جناغ سینه را اندازه گیری کرده و با جمع کل آن اندازه طول انجی تیوب مناسب جهت کار گذاشتن انجی تیوب بدست میاید.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

در نوزادان جهت تعبیه اورال تیوب یا لوله تغذیه از راه دهان به معده را چگونه اندازه گیری کنیم؟

تعبیه یا گذاشتن اورال تیوب (Oral Tube)جهت ⁨تغذیه نوزادان با لوله چگونه هست؟ 

جهت تعبیه لوله تغذیه از راه دهان به معده یا اورال تیوب ، ابتدا بایستی ، اندازه طول اورال تیوب را بطور دقیق مشخص کنیم ، این اندازه حدودا فاصله بین دهان تا معده فرد میباشد.

همیشه قبل از انجام هراقدامی در بیماران ، خصوصا در کودکان بزرگ‌تر و بالغین ابتدا نوع اقدام و روش کار را که قرار است انجام شود  به زبان ساده برای بیمار و همراه بیمار شرح میدهیم

برای ⁨تغذیه نوزادان با لوله و انجام تعبیه لوله اورال تیوب ،جهت تسهیل در عبور لوله به معده و آرامش بیمار ،  ابتدا قسمت انتهایی لوله را با ژل لیدوکاین یا ژل لوبریکنت قدری اغشته میکنیم تا لوله براحتی در مسیر حرکت کند.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

لوله تغذیه یا انجی تیوب چگونه کار گذاشته میشود؟ 

برای ⁨تغذیه نوزادان با لوله در اغلب موارد، جهت تعبیه نازال تیوب یا لوله بینی به معده معمولا نیاز به اقدام خاصی برای آماده شدن نیست.اما ممکن است نیاز باشد بینی تمیز باشد.

جهت تعبیه لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) در حالی که بیمار روی تخت دراز کشیده و سرش بالاتر قرار داده یا میتواند روی صندلی بنشیند، در این حالت میتوان  لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) را بدون هیچگونه عارضه ایی برای بیمار تعبیه کرد.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

جهت تعبیه آسانتر و قرار گرفتن لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) در مکان مناسب خود، و جلوگیری از ایجاد درد یا ناراحتی برای بیمار، در زمان تعبیه لوله خصوصا در کودکان بزرگ‌تر از آنها خواسته میشود همزمان با تعبیه لوله از طریق سوراخ بینی یا دهان وبعد رسیدن به مری ، بطور مکرر عمل بلع انجام داده ، تا با لغزیدن ، لوله انجی تیوب ( NGT) براحتی وارد معده شود.

عمل تعبیه لوله تغذیه از راه دهان به معده یا اورال تیوب در نوزادن هم بعد از اندازه گیری دقیق به سهولت قابل انجام هست.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

قرارگرفتن محل مناسب انجی تیوب یا اورال تیوب چگونه تعیین میشود؟

در ⁨تغذیه نوزادان با لوله، بعد از قرار دادن لوله انجی تیوب یا اورال تیوب در معده ، جهت اطمینان از قرارگیری از محل دقیق آن در معده ، ابتدا با وارد کردن مقدار کمی هوا از طریق سرنگ به داخل لوله انجی تیوب یا اورال تیوب وارد کرده و با گوش کردن به صدای هوای وارد شده به معده، میتوان قرارگرفتن صحیح محل لوله انجی تیوب یا اورال تیوب را ارزیابی کرد.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

دقیق‌ترین روش تعیین محل قرار گرفتن لوله انجی تیوب یا اورال تیوب در معده چیست؟

در ⁨تغذیه نوزادان با لوله دقیق ترین روش تعیین محل قرار گرفتن لوله انجی تیوب یا اورال تیوب بدون انجام عکس برداری یا رادیوگرافی،وکنترل اینکه لوله انجی تیوب یا اورال تیوب در معده و مکان درست قرار گرفته است ، بیرون کشیدن یا ساکشن کردن مقداری از ترشحات درون معده از طریق سرنگ و اندازه گیری و انجام تست pH آن به کمک یک نوار تست ساده است.

یک روش دیگر برای تایید قرارگرفتن درست ، لوله انجی تیوب یا اورال تیوب در مکان مناسب درون معده ، گرفتن یک عکس رادیوگرافی ساده از قفسه سینه و شکم میباشد .

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

تعیین محل دقیق لوله معده توسط رادیوگرافی

مزایای تعبیه لوله بینی به معده یا انجی تیوب (NGT) چیست؟

افرادیکه قادر به خوردن و نوشیدن نیستند با کمک لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) میتوان در کوتاه مدت  به تغذیه فرد کمک کرد . در بعضی از موارد دربیماران بستری در ICU جهت تغذیه و تجویز داروهای خوراکی از لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) میتوان استفاده کرد. تعبیه لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) در درمان بیماران با انسداد روده نیز کمک کننده خواهد بود.

گاهی هم در زمان احیا نوزاد جهت تخلیه هوای معده که در طی احیا نوازد ، هوای وارد شده به معده هست. این کار جهت پیشگیری از فشار هوای معده روی ریه نوزاد جهت بهبود تنفس ، انجی تیوب( NGT) تعبیه میشود. در موارد خونریزی گوارشی فوقانی ، جهت تایید و تعیین میزان خونریزی گوارشی از  لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) استفاده میشود.

گاهی با تعبیه لوله بینی به معده یا انجی تیوب( NGT) و اسپیراسیون از ترشحات  معده جهت نمونه و آنالیز آن جهت تشخیص بیماری و عوارض بعضی از بیماری مثل بیماری TB میتواند کمک کننده باشد.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

روش نگهداری و فیکس کردن انجی تیوب یا اورال تیوب چگونه هست؟

پس از تعبیه کردن لوله گاواژ چه انجی تیوب چه اورال تیوب ، لوله تعبیه شده را معمولا توسط نوار چسب ضد حساسیت به بینی یا دهان بیمار چسبانده میشود تا ثابت بماند.

در⁨تغذیه نوزادان با لوله درصورتیکه ⁨تغذیه نوزادان با لوله بیمار پوست حساس یا عارضه پوستی داشته باشد، توصیه میشود حتما از چسب های ضد حساسیت استفاده شود.تازمان برداشتن چسب، پوست کنده نشود.

بعد فیکس کردن لوله انجی تیوب ، اگر نواحی بینی یا دهان زخم شود چه اقدامی لازم هست؟

گاهی بدنبال فیکس کردن لوله انجی تیوب چه اورال تیوب به بینی یا دهان بیمار بدلیل حساسیت به چسب این نواحی دچار قرمزی و جوش های سطحی پوست شده که جای نگرانی نبوده و با تعویض چسب و رعایت بهداشت منطقه و پماد موضعی برطرف میشود.

در ⁨تغذیه نوزادان با لوله پس از اینکه لوله انجی تیوب یا اورال تیوب ، بدرستی در محل  خود فیکس شد، میتوان از طریق یک سرنگ و بدون هیچگونه اعمال فشار به سرنگ و بواسطه وزن مایع موجود در سرنگ یا در صورت لزوم با استفاده از پمپ تزریق، شیر خشک، شیر مادر یا دارو را برای بیمار یا نوزاد از طریق این لوله شروع کرد.

درروش ⁨تغذیه نوزادان با لوله انجی تیوب و اورال تیوب توصیه میشود ، در زمان تغذیه نوزاد یا شیرخوار به صورت عمودی یا مایل قرار بگیرد تا از برگشت محتویات معده مثل شیر یا مواد غذایی به ریه و ایجاد آسپیراسیون جلوگیری شود.

پس از اتمام تغذیه،به روش انجی تیوب و اورال تیوب میتوان لوله را درحالیکه همچنان در محل خود فیکس هست انتهای انرا بسته یا کلام کنیم یا اینکه میتوانیم لوله انجی تیوب یا اورال تیوب.را از محل خود خارج کنیم.

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش 

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

تغذیه نوزاد با لوله تغذیه (Feeding Tube) چه عوارضی دارد؟

در ⁨تغذیه نوزادان با لوله با استفاده از لوله تغذیه (Feeding Tube )، چه به روش  انجی تیوب یا اورال تیوب معمولا خطرات کمی وجود دارد.

اما به هرحال هر اندازه نصب لوله با دقت و ملایمت انجام شود باز هم این کار برای نوزاد یا بیمار  ناخوشایند خواهد بود. ومعمولا میتواند منجر به عوارض زیر شود:

  1. • عوارض و خطرات ناشی از قرارگیری  انجی تیوب و اورال تیوب در محل نامناسب
  2. • خونریزی خفیف بینی حین تعبیه  انجی تیوب و اورال تیوب
  3. • گرفتگی بینی ناشی از قرارگرفتن  انجی تیوب و اورال تیوب در بینی
  4. • عفونت بینی

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

اگرلوله تغذیه (Feeding Tube) در محل نامناسب خود قرار گرفته باشد بیمار دچار چه علائمی میشود؟

علی رغم تمامی دقت و احتیاط لازم که حین تعبیه  انجی تیوب و اورال تیوب انجام میشود اما گاهی لوله تغذیه در جای نامناسب قرار میگیرد و در این شرایط بیمار دچار علائم زیر خواهد شد:

  • سرفه های شدید
  • تنگی نفس یا دیسترس تنفسی
  • کبودی ( سیانور) مختصر کنار لب
  • اول زدن و استفراغ مکرر
  • گاهش ضربان قلب یا برادیکاردی

آگاهی به علائم فوق  خصوصا درمواردیکه بیمار درمنزل از طریق  انجی تیوب و اورال تیوب تغذیه میشود از اهمیت بیشتری دارد.

در ⁨تغذیه نوزادان با لوله از طریق لوله انجی تیوب و اورال تیوب که در محل نامناسب قرار گرفته است میتواند منجر به آسپیراسیون و مشکلات تنفسی، عفونت ریه و حتی ایست قلبی یا ایست تنفسی در بیمار شود.

گاهی اوقات هم لوله انجی تیوب و اورال تیوب میتواند بطور اتفاقی از جای مناسب خود که تعبیه شده خارج شود بنابراین لازم هست بطور مرتب بیمار معاینه شده و از قرار گیری محل مناسب لوله اطمینان حاصل شود.

جهت تغذیه کوتاه مدت در بیمارانیکه قادر تغذیه از راه دهان نمیباشند خصوصا نوزاذان نارس یا افرادیکه دچار اختلال بلع مواد غذایی هستند ،در موارد آسیب به سر و گردن   یا  خونریزی گوارشی  یا  انسداد روده   یا در زمان  بیهوشی عمومی  یا جهت شستشوی معده در موارد  خوردن مواد مسمومیت زا  نیازمند تعبیه لوله از طریق بینی – معدهNasogastric Tube ( NGT) میباشد،معمولا درمواردیکه  نوزادان نارس یا پره مچور که قادر به  بلع   کافی شیر نمیباشند یا  جهت تجویز دارو در این نوزادان نارس ، معمولا نیازمند تعبیه لوله تغذیه(Feeding Tube )میباشد 

⁨تغذیه نوزادان با لوله,نوزادان نارس | نوبت دهی دکتر حسینی - فوق تخصص کبد و گوارش

آدرس:

مازندران / ساری : خیابان فرهنگ/ مجتمع پزشکی شهریار ۳

مازندران / ساری : کلینیک فوق تخصصی طوبی

مازندران / قائمشهر : مرکز آموزش درمانی بیمارستان رازی

نکته:
خوانندگان گرامی توجه داشته باشید که مطالب ارائه شده در سایت این کلینیک صرفاً جهت افزایش آگاهی دانش پزشکی شما می باشد و نه خود درمانی. قبل از هر گونه اقدام درمانی توصیه میشود  با پزشک فوق متخصص این زمینه مشورت نمائید.

 


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود.


دکتر سید اسمعیل حسینی

متخصص کودکان و نوزادان
بورد فوق تخصصی
بیماریهای کبد و گوارش کودکان و نوجوانان
"تغذیه و رشد و نمو کودکان"

آدرس: ساری، خیابان فرهنگ مجتمع پزشکی شهریار۳ واحد ۴۰۸

error: کپی مطالب بدون اجازه نویسنده برای شما مجاز نیست!!
شروع گفتگو آنلاین
1
برای رزرو نوبت فوری اینجا پیام بفرستید
Scan the code
سلام
چطور می‌تونیم به شما کمک کنیم؟